Axplock, hämtat från min Linkedinprofil

Nedan finns delar av inlägg som jag lagt upp på min Linkedinsida. Om du sedan vill läsa hela inläggen, klicka här.

Alla kommer tyvärr inte hem när man arbetar i utlandstjänst. När jag jobbade som polis för EU i Afghanistan, flög jag och Francois vid ett tillfälle med militärhelikopter ned till Lashkar Gah, till en brittisk camp.

Det första vi sedan gjorde var att närvara vid en minnesstund för tre stupade brittiska soldater som blivit dödade ett par dagar innan vid ett bakhåll, när de var ute och patrullerade. Minnesstunden var väldigt fin med många väldigt personliga hälsningar. Kropparna flögs sedan hem dagen efter till Wales.

 Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin i under 2020

Morgontrött, precis vaknat, dags att besöka toaletten. Gick ur baracken barfota, fem meter på gruset fram till toaletten. Öppnade dörren och var precis på väg att ta ett steg, när jag tittade ned. Där jag skulle sätta ned foten var en stor skorpion, attackberedd med taggen lyft. Blixtsnabbt skickades skorpionen vidare till de sälla jaktmarkerna med hjälp av en kvast.

Så började min andra dag som militär observatör för FN, på syriska sidan av Golanhöjden.

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin i februari 2021

 

speedometer, dashboard, car

Körde en civil polisbil när jag passerade två pojkar i femtonårsåldern som stod och tittade fram och tillbaka och jag bedömde att de väntade på något. Det var fredagseftermiddag och jag och mina kompisar jobbade i civila kläder mot de langare som sålde alkohol till ungdomar. Jag parkerade bilen där jag hade god uppsikt på pojkarna.

Efter en stund stannade en personbil vid pojkarna. En man gick ur bilen och gick fram till bagageluckan och öppnade den. Pojkarna lämnade över sina väskor till mannen. Mannen plockade med något i bagageutrymmet och när han efter några minuter lämnade tillbaka väskorna var de tunga.

 Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin under 2021

Varför är du så stor, frågade en afghansk överste mig, när jag precis gjort en självpresentation i samband med en utbildning som jag höll i Kabul för regionala polischefer. Skämtsamt svarade jag att det beror på att jag gillar mat. Det syns att du äter mycket fisk, svarade översten, och övriga afghanska herrar gapskrattade.

Träning har alltid varit en del av mitt liv, från det att jag var 7-8 år gammal

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin under mars 2020

Klockan var 23 och kvinnan hade precis kört på färjan mot Danmark, om fem timmar kunde hon vara tillbaka i Helsingborg och denna gång med hela skåpbilen full av alkohol. Dags att sova några timmar och sedan försöka fånga upp damen igen när hon körde av färjan.

Vid 04-tiden såg vi när kvinnan körde förbi oss och sedan bar det av raka vägen mot Norrköping. Kvinnan gjorde fem stopp på olika platser i Norrköping där hon sålde all alkohol som hon precis köpt i Tyskland.  

 Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin i februari 2021

 

Något är fel, jag får betalt för att göra det här, livet är så orättvist ibland tänkte jag leende, samtidigt som jag tog ännu en kaffeslurk. Hade under några timmar klättrat ca 1500 höjdmeter och satt nu och fikade på 4500 meters höjd över havet och tittade på Nanga Parbat. ett 8126 meter högt berg. Kommer aldrig att tröttna på att titta på dessa berg i Himalaya, så majestätiska och vackra. Nedanför mig kunde jag se Skardu, sista staden där det gick att proviantera, för de expeditioner som skulle bestiga K2.

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin i december 2020

 

Jag hade några veckor tidigare kommit till Kashmir, skulle jobba ett år för FN som militär observatör. Min första vecka var en ren utbildningsvecka med ett antal teoretiska och praktiska prov. Om man missade något av dessa prov fick man inte jobba i missionen, utan blev hemskickad. Jag fick bland annat göra en uppkörning i en högerstyrd jeep i Pakistans ”gamla” huvudstad Rawalpindi. Spännande trafikmiljö utan regler, där bilar, mopeder och åsnor samsas på vägbanan och jag upptäckte att det inte alltid var lätt att hitta rätt växel med vänsterhanden.

 Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin under april 2020

night, dark, nightlife

Nu var det nog dags, mannen kom ut från svartkrogen och gick med raska steg mot sin parkerade bil. Jag och mina kamrater arbetade denna fredagskväll i civila polisbilar och vi arbetade mot de alkohollangare som sålde alkohol till ungdomar. Jag hade hittat en parkerad bil som jag kände igen, utanför en svartkrog. Ägaren till bilen sålde stora mängder alkohol och jag parkerade därför polisbilen så jag hade uppsikt över både bilen och ingången till svartkrogen.

En timme senare hade jag filmat när mannen sålt alkohol till ungdomar vid tre tillfällen.

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin

 

Jag skrattade så jag höll på att ramla av bordet jag satt på. Min italienske poliskamrat förstod ingenting och vår afghanska tolk tittade på mig med ett väldigt brett leende.

Under ett år jobbade jag som polis för EU i Afghanistan, där jag utbildade afghanska polismän. Jag jobbade tillsammans med min franske kamrat Francois och två italienska herrar. Allt tog lite tid, då vår afghanska tolk var tvungen att översätta från engelska till dari. Det var lite kul. Jag kunde säga en mening på 15 ord, och sedan smattrade det ur tolkens mun i två minuter, när han översatte denna mening.

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin under 2020

Jag vaknade av att en självmordsbombare körde fram en lastbil och sprängde bort den fem meter långa och tre meter höga ståldörren in till campen som jag bodde på i Kabul. Efter några timmar var säkerheten återställd och fem självmordsbombare fanns inte längre i livet. Tyvärr inte en helt onormal dag i Afghanistan.

Att jobba för utlandsstyrkan är väldigt annorlunda när det gäller säkerhet. I Afghanistan åkte vi i pansarförstärkta personbilar, beväpnade med pistol och gevär.

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin under 2020

Du påverkar många fler än du tror och ibland får man oväntad uppskattning som verkligen värmer hjärtat.

Jag hade varit tjänstledig från Polisen under ett drygt år och istället burit min militära uniform och jobbat för FN som militär observatör i Kashmir. Tillbringade många dagar på hög höjd i Himalaya där jag bland annat drack grönt te med pakistanska och indiska officerare, under tiden som vi pratade om deras situation och det oroliga läget i Kashmir. 

 Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin under april 2020

När jag jobbade i Egypten som militär observatör och gjorde våra tredagarspatruller av Sinaihalvön, besökte min holländska kamrat Hubert och jag alltid Katarinaklostret vid foten av Sinaiberget.

Världens äldsta kristna kloster och enligt legenden byggd på den plats där den brinnande busken stod, från vilken Gud talade till Moses. Som turist får man bara komma in i kyrkorummet, jag har istället fått en guidad tur av en av klostrets munkar, en otroligt trevlig amerikan, father Justin.

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin under 2020

Hade snabbt fått byta om från polisuniformen till civila kläder och satt nu i mörkret med en kompis i stadshuset i Trosa, i ett rum på andra våningen och spanade och filmade en bankomat 30 meter bort. Någon hade tidigare samma dag placerat en skimningsutrustning på denna bankomat och denna brottslighet hade varit ett riktigt stort problem sista månaderna i hela södra Sverige.

Vid två tillfällen de sista timmarna hade tre män varit framme vid bankomaten och nu var klockan ca 04 och männen var tillbaka igen 

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin i februari 2021

Åka bananskal, att bara hänga med

Nån mer än jag som sökt ett jobb, man överhuvudtaget inte tänkt på, för att få tyst på morsans tjat. Så blev jag polis.

Grannen som var polis, hade i flera år bett att jag skulle söka till polisen, då han tyckte att jag med min personlighet skulle passa som polis.

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin

Bromsa, bromsa, du körde förbi adressen, samtidigt som polisbilen passerade förbi huset med hög fart. Det var sommarnatt och en anmälare hade ringt till Polisen och berättat att hon hade en besökare i huset. Kvinnan satt i en garderob och pratade med ledningscentralen, samtidigt som hon hörde hur någon öppnade skåp och lådor på undervåningen.

När jag sprang tillbaka mot huset såg jag en man som snabbt lämnade huset och var på väg till en cykel. Jag var 30 meter från mannen men kände direkt igen honom. Erik K..….. STANNA, ropade jag och mannen stelnade till och stannade bredvid cykeln.

Detta är en del av ett inlägg jag gjort på min sida i Linkedin

Det här är delar av några av mina inlägg på Linkedin, det finns fler på min Linkedinprofil om du vill läsa mer om mina tankar, erfarenheter och upplevelser.

Call Now Button